تقویت خلاقیت در کودکان – چگونه خلاقیت در کودکان را افزایش دهیم؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

تقویت خلاقیت در کودکان

افزایش خلاقیت در کودکان نکته ای ست که امروزه ذهن بسیاری از والدین را به خود مشغول کرده است و این پرسش تکرار شونده بسیاری از والدین  است که، چگونه خلاقیت در کودکان را افزایش دهیم؟ چرا که همه از مزیت های یک ذهن خلاق آگاه هستند و می دانند که  نگاه متفاوت داشتن در هر شغل و موقعیتی فرد خلاق را از سایرین متمایز می کند. همچنین بسیاری از والدین تقویت هوش و خلاقیت در کودکان را پیوسته و وابسته به هم می دانند.

در واقع فعال کردن ذهن خلاق کودکان بصورت مستقیم بر تقویت هوش چندگانه کودک تاثیر می گذارد. اینگونه است که دیگر خلاقیت یکی از نکات حاشیه ای در زندگی گودک نیست. بلکه موضوعی محوری ست که می تواند بسیاری از وجوه دیگر زندگی را تحت تاثیرات مثبت خود  قرار دهد.

ذهنی که در جریان رشد خلاق قرار می گیرد، در برابر بسیاری از این آسیب ها ایمن خواهد بود. فرد خلاق مدام در پی خلق کردن است. اشتیاق فرد خلاق برای آفرینشی نوآورانه تاثیرات مستقیمی بر Life Style یا شیوه زندگی فرد و شخصیت او خواهد گذاشت. از او شخصیتی productive  (تولید کننده) می سازد که در تقابل با شخصیت و ذهنیت مصرف گراست.

افزایش خلاقیت در کودکان و نوجوانان توانایی حل مسئله را در آنها افزایش می دهد. همچنین باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و عزت نفس در آنها می شود (توصیه می شود مقاله رابطه نقاشی و اعتماد به نفس در کودکان را نیز مطالعه فرمایید.). اینگونه است که خلاقیت و توجه به آن تنها به فعالیت های هنری محدود نمی شود و تاثیری فراگیر بر تمام وجوه زندگی کودک می گذارد.

حالا که از اهمیت خلاقیت آگاه شده ایم، پرسش اینجاست:

چگونه خلاقیت کودکان را افزایش دهیم؟

اگر چه راه های متفاوتی برای  تقویت خلاقیت در کودکان وجود دارد اما در این مقاله می خواهم به یکی از مهمترین  و موثرترین راه های پرورش خلاقیت، یعنی تقویت و پرورش تخیل کودکان اشاره کنم. کودکانی که تخیل قوی و رشد یافته دارند، مفاهیمی را که از محیط دریافت می کنند با قدرت تخیل خود در هم می آمیزند و محتوای تازه و خلاقانه ای ارائه می دهند.

نکته قابل توجه اینکه اگر چه پرورش خلاقیت در هر سنی میسر است اما از آنجا که  سال های آغازین زندگی کودک سال های طلایی شکل گیری ساختار ذهنی اش است، پرورش خلاقیت کودکان پیش دبستانی از اهمیت بالاتری برخوردار است و می تواند فواید بیشتر و اثرات عمیق تر و ماندگاری بر قدم های بعدی رشد شان داشته باشد.

پرورش خلاقیت کودکان پیش دبستانی

چند شیوه برای پرورش تخیل کودکان 

۱. پرورش حواس پنجگانه

تخیل کودک رابطه مستقیمی با حواس پنجگانه اش دارد. تخیلات ما مانند خواب هایمان برآیند دریافت های ما از محیط هستند که به صورت تغییر شکل یافته ای نمود پیدا می کنند. بدیهی ست رابطه مستقیمی بین کیفیت عملکرد حواس پنجگانه کودکان با کیفیت و وسعت تخیلاتشان وجود دارد. کودکانی که صداها و تصاویر را با جزییات بیشتری درک می کنند، شانس بیشتری برای ساختن تخیلاتی دقیق تر دارند.

نقاشی مهمترین فعالیتی ست که می تواند حس بینایی کودکان را دقیق و حساس کند. آنها در نقاشی فرصت آنرا پیدا می کنند تا تخیل خود را وسعت دهند و از اینروست که پرورش خلاقیت کودکان با نقاشی یکی از موثرترین و پر طرفدارترین فعالیت هاست.

تقویت خلاقیت در کودکان

۲. استفاده از قصه برای پرورش خلاقیت کودکان

از دیگر ابزار پرورش تخیل می توان به قصه ها اشاره کرد.  جهان قصه ها به کودکان کمک می کند تا  تصاویری را در ذهن خود تخیل کنند که شاید هرگز در واقعیت ندیده باشند و این امکان بزرگی برای پرورش تخیل آنهاست. 

شهر نقاشی با تولید قصه و داستان صوتی برای کودکان و نوجوانان که در وب سایت و کانال تلگرام شهر نقاشی در دسترس شماست، تلاش کرده است که به این مهم بپردازد.

راه های تقویت خلاقیت در کودکان

۳. استفاده از کتاب و موسیقی جهت تقویت خلاقیت کودکان

کتاب های داستان و شعر و موسیقی به کودک کمک می کند تا آنچه را که می شنود یا می خواند در ذهن خود تصویر کند . و این تصویرسازی ذهنی یکی از بهتربن راه های پرورش تخیل است.

جالب اینکه تمامی موارد بالا می توانند محرک های خوبی برای نقاشی کودکان باشند. و پس از انجام هر کدام از فعالیت های بالا می توان کودک یا نوجوان را به نقاشی کشیدن بر اساس بر داشت ذهنی خودش دعوت کرد. (برای دانلود رایگان موسیقی برای کودکان و نوجوانان که در شهر نقاشی تولید شده است، کلیک کنید. همچنین برای خرید آلبوم موسیقی گنجشک صورتی اینجا کلیک کنید.)

تقویت هوش و خلاقیت در کودکان

لازم است که بدانیم در کنار راه های محرک خلاقیت باید موانع پرورش خلاقیت را بشناسیم. در ادامه برخی از موانع بر سر راه نقاشی خلاق کودکان را بررسی می کنیم.

موانع بر سر راه نقاشی خلاق کودک را بشناسید

کپی از روی الگوها و مشغول کردن کودکان با کتاب رنگ آمیزی به جای فعال کردن ذهن آنها، مقایسه توانایی های کودکان با هم، بی توجهی به فردیت و تخیلات کودکان، تلاش برای آموزش تکنیک ها از مهمترین آسیب ها در مسیر رشد خلاق کودکان و از بین برنده استعدادشان هستند. در مقاله ای جداگانه به آنها خواهیم پرداخت.

یکی از بزرگترین آسیب های زندگی معاصر، فرهنگ مصرف گرایی ست که آسیب های متعددی مانند اعتیاد به تماشای تلویزیون و بازی های کامپیوتری، عدم تحرک و اضافه وزن، عدم تمرکز، بی حوصلگی، پرخاشگری و… از جمله پیامدهای منفی آن هستند.

افزایش خلاقیت در کودکان

در ادامه از شما دعوت می شود مقاله کارگاه نقاشی خلاق و ویژگی های آن که در وب سایت شهر نقاشی منتشر شده است را مطالعه فرمایید.

5 1 رای
امتیاز این مطلب
guest
امتیاز این مطلب
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها